Troetelberentrui: een handleiding

19 aug

Op vraag van velen: een handleiding!
Vragen en opmerkingen kunnen via de reacties onderaan. U mag daar ook altijd een linkje plaatsen naar uw eigen exemplaar, heel graag zelfs. Of nog beter: post een foto in onze groep op facebook ‘Paspelpoezen’.
Ga en vermenigvuldig!

De troetelberentrui vertrekt van een bestaand hoodiepatroon. Ik gebruik de Yorik van Farbenmix, maar elk patroon kan dienst doen. Een tip voor wie ook met dit patroon aan de slag gaat: leg je patroondelen even op een goed passende trui om de breedte na te kijken. Ik vind de hoodie nogal breed vallen en versmalde dus het voor- en achterpand.

Dit patroon is Duits, maar er zit een beknopte handleiding bij in het Nederlands. En op de site van Farbenmix vind je een uitgebreide werkbeschrijving mét foto’s.

1. Nodig:

– Je patroon.
– Nickyvelours in de kleur van je beer (Ik nam 1m voor maat 110/116 en had nog wat overschot.)
– Stuk langharige fleece voor de buik.
– Boordstof.
– Tricot voor de voering van de kap.
– Flockfolie en eventueel wol om de tekening op de buik te maken.
– Ik werk met de overlock, maar een gewone machine met stretchsteek zou ook moeten lukken. Nickyvelours krult wel hard aan de randen.
– Naaimachine met eventueel een boventransportvoet, om de buik vast te naaien.

2. Patroondelen

Neem de patroondelen over in de juiste maat. Je hebt vier delen nodig: voorpand, achterpand, mouw en kap.

Het voorpand, achterpand en de mouwen moeten allemaal aan de stofvouw geknipt worden. De kap knip je in twee zodat er oortjes tussen genaaid kunnen worden. Doe dat ongeveer zoals op onderstaande foto.

Voor de oortjes heb je nog een extra patroondeel nodig. Je bepaalt zelf hoe groot je de oren wil, maar het moet er ongeveer als volgt uitzien.

De grootte van de buik bepaal je ook afhankelijk van de maat die je maakt. Omdat je op de fleece niet kan tekenen, is het handig een ronde afdruk te maken met een kom van de perfecte grootte.

Knip uit de flockfolie de tekening die past bij jouw troetelbeer.

Knip dan alle patroondelen uit de juiste stoffen. Voeg overal nog naadwaarde toe. Ik verkies 1 cm naadwaarde omdat dat met de overlock mooi uitkomt.

Neem de patroontekens over. Het handigste is om dit met een klein knipje te doen.

Als je alles geknipt hebt, zou je dit moeten hebben (Mouw, oortjes en alle kapdelen zijn dubbel!):

De boordstof knippen we pas op maat als we ze nodig hebben. Dat is handiger om juist af te meten.

Klaar om te beginnen naaien?

3. Buik

Overlock de rand van de buik. Dit is nodig om rafelen tegen te gaan. Als je geen overlock hebt, probeer dan een zigzagsteek.

Schik de flockfiguren op de juiste plaats op de buik.

Langharige fleece is eigenlijk niet zo geschikt om op te flocken, maar het lukt. Ik heb geen idee of het ook gaat met gewone fleece? Misschien smelt dat? Leg altijd een dunne doek tussen de buik en het strijkijzer, zodat je fleece niet aan je ijzer gaat plakken. Ik gebruik de katoenstand en volg verder de handleiding van de flockfolie. Goed aandrukken aan de randen!

Laat de folie goed afkoelen voor je de beschermlaag verwijdert. Voorzichtig trekken zodat je de boel niet lostrekt.

Als je nog iets wil borduren op de buik, doe je dat nu. Ik gebruik een stopnaald omdat de wol daar gemakkelijk doorgaat. En de fleece laat zo’n botte naald ook prima door.

Plaats de buik op de juiste plaats op het voorpand en speld hem vast.

Naai de buik met een gewone naaimachine vast op het voorpand. Aangezien je werkt met twee moeilijke stoffen, is een boventransportvoet geen overbodige luxe. Beide stoffen worden dan gelijktijdig onder de voet door gevoerd en je hebt minder kans op golven en bobbels. Naai op het overlockstiksel.

4. Trui

Leg voor- en achterpand en de mouwen plat op de tafel zoals ze aan mekaar gezet moeten worden.

Leg nu telkens twee delen met de goede kanten op elkaar en naai ze met de overlock aaneen. Let hierbij op de patroontekens die je overnam. Ik verkies om de delen niet op elkaar vast te spelden. Als je dat liever wel doet, let dan goed op dat er geen naalden onder je overlockmes terechtkomen.

Als alles aaneen genaaid is, krijg je dit:

Plooi het achterpand op het voorpand, goede kanten op elkaar en speld vast aan de oksels. Zorg dat de naden aan de oksels mooi op elkaar komen te liggen.

Stik nu de zijnaden van de mouwen en de panden in één keer dicht. Verwijder tijdig de naalden maar probeer erop te letten dat de naden niet verschuiven.

Als je het geheel nu keert, ziet het er al uit als een trui.

5. Kap

Leg telkens een oor uit nickyvelours en één uit fleece met de goede kanten op mekaar.

Overlock de gebogen rand.

Keer de oortjes met de goede kanten naar buiten.

Plooi de oortjes zoals je ze ongeveer wil en zet voorlopig vast met een speldje.

Je bepaalt zelf waar je wil dat de oren komen. Ik stak de mijne ongeveer negen cm van de bovenkant van de kap tussen de twee patroondelen.

Zorg dat het oor er juist tussen zit (fleece naar de voorkant van de kap gericht!) en leg dan de twee delen van de kap met de goede kanten op mekaar, het oortje ertussen.

Lock de twee delen van de kap aan elkaar met het oor ertussen. Doe dat ook met het andere kapdeel.

Je krijgt nu dit:

Leg de twee kapdelen met de goede kanten op mekaar. De oortjes zitten dan aan de binnenkant. Speld vast.

Naai de ronding van de kap aan elkaar.

Zet de voeringkap op dezelfde manier in mekaar, maar dan zonder oortjes ertussen. In principe kan je de voeringkap ook gewoon uit twee delen maken. Je hoeft het patroondeel van de kap hiervoor immers niet door te knippen aangezien er geen oren tussen moeten.

Steek de voeringkap in de buitenkap, goede kanten op elkaar en speld vast.

Naai de twee kappen aan elkaar. Naai alleen de gebogen opening van de kap. De twee rechte stukjes vooraan naaien we dadelijk.

Als je de kappen uit elkaar trekt, krijg je dit:

Leg de rechte stukken mooi op mekaar zoals op bovenstaande foto en overlock ze aan elkaar. Als je de kap keert krijg je dit:

Je kan de voeringkap nu in de buitenkap stoppen en dan is ze klaar.

6. Kap aan de trui

Keer de trui binnenstebuiten. Bepaal bij de halsopening het midden van het voor- en achterpand. Duid dit aan met een klein knipje.

Stop nu de kap in de halsopening, goede kanten op elkaar. De naad vooraan komt overeen met het knipje in het voorpand. De naad achteraan komt overeen met het knipje in het achterpand. De overige stof verdeel je gelijkmatig over de halsopening.

Lock nu helemaal rondom rond. Speldjes tijdig weghalen! Het ziet er dan zo uit:

En na het keren, krijg je dit:

We zijn er bijna!

7. Boorden

De breedte van de boorden kies je zelf. Zorg wel dat je trui lang genoeg wordt! Ik ging voor een tailleboord van 15 cm breed,  inclusief naadwaarde.

Neem je boord iets korter dan de breedte van de trui. Niet te veel, want dan gaat het te hard trekken straks.

Plooi de boord met de goede kanten op mekaar en lock toe aan de korte zijde.

Plooi nu je boord dubbel met de goede kanten naar de buitenkant. Hij ziet er nu uit zoals hij uiteindelijk gaat worden.

Markeer met een speldje de twee zijkanten en het midden van de voor- en achterkant. Je verdeelt de band op die manier in vier gelijke stukken.

Flip de band nu naar boven en doe hem rond de trui. Zorg dat alle onafgewerkte stofranden mooi op mekaar liggen (trui + tweemaal boordstof). De speldjes links en rechts komen overeen met de zijnaden. De speldjes vooraan en achteraan komen overeen met het midden van buik en rug.

Naai nu de drie lagen vast. Zorg dat je tijden het naaien een beetje trekt aan de boordstof zodat ze even lang is als de  nickyvelours.

Als resultaat krijg je dit:

Voor de mouwboorden ga je op dezelfde manier te werk. Ik maak die wel graag iets breder.

Afmeten:

Korte kant locken, dubbel plooien en aan de mouwopening spelden (naad op naad!):

Overlocken:

En klaar!

De andere mouw op dezelfde manier. En helemaal klaar!!!

Deze handleiding mag uitsluitend gebruikt worden voor persoonlijk gebruik. De troetelberentruien mogen niet gemaakt worden om op grote schaal te verspreiden. Gelieve ook steeds een bronvermelding te plaatsen.

23 Reacties naar “Troetelberentrui: een handleiding”

 1. boomie 19 augustus 2012 bij 10:20 #

  Superbedankt! ❤

 2. Griet 19 augustus 2012 bij 10:23 #

  Heel erg tof, An!!!

 3. Celestine 19 augustus 2012 bij 10:26 #

  ❤ die oortjes!

 4. Riet 19 augustus 2012 bij 10:53 #

  Heel erg mooi en goed uitgelegd. Die knipjes, ik vind dat altijd tricky in stof die pluist en makkelijk rafelt. Maar ik ben misschien een angsthaas. 😉

  • An 19 augustus 2012 bij 10:57 #

   Dankjewel! ’t Heeft me alleen nog maar meer respect doen hebben voor jullie boekenschrijvers 🙂 Nicky rafelt toch niet? ’t Krult wel wat, maar nog nooit problemen mee gehad, nadien gaat dat gewoon mee onder de overlock.

 5. Ingrid van den eede 19 augustus 2012 bij 11:02 #

  super hartelijk bedankt , het is zo mooi dat je het gewoon MOET maken en dat ga ik zeker doen !

 6. Naaistaart 19 augustus 2012 bij 18:48 #

  Wauw, de meest volledige handleiding ooit! Dat zie ik volledig zitten om eens zelf te doen…

 7. britt 20 augustus 2012 bij 13:57 #

  zalige werkbeschrijving! kan haast niet wachten om zelf eentje te maken want het ‘lijkt’ ze ‘simpel’! super gewoon! op 1 moment was ik ff niet mee, maar dat zal ik wel eens vragen als ik zelf aan de slag ben, mss wijst het zichzelf wel uit 🙂 groetjes!

 8. Annie 20 augustus 2012 bij 21:43 #

  Heel tof, bedankt!! Je zonen zijn volgens mij superblij met al dat moois dat vanonder je naaimachine rolt! Vraag: blijft de flockfolie ook goed zitten na het wassen?
  En nog een tip voor anderen: in de ottobre 4/2009 staan ook goede patronen voor hoodies. Groetjes Annie

  • An 20 augustus 2012 bij 22:34 #

   De eerste trui is al een paar keer gewassen en de flockfolie hield goed. Moest hij toch lossen, kan je ‘m normaal gezien terug vast strijken (met een doek ertussen).

 9. Annick 21 augustus 2012 bij 09:24 #

  Hopla, weer een fantastische handleiding op het wereldwijde web…
  Je zonen hun knuffelgehalte gaat extra de hoogte in met zo’n trui (en zo’n mama).
  Annick

 10. Les Mademoiselles 26 augustus 2012 bij 13:28 #

  Na jouw jongens gaan er nog heel wat troetelbeertruien rondlopen, superduidelijke handleiding! Wedden dat je er binnen vijfentwintig jaar ook nog zal mogen maken voor je kleinkinderen :-)? Want jouw kinderen gaan dat blijven onthouden hé: “Weet ge nog, dat wij vroeger zo van die berentruien hadden?” “Ja, echt! Da’s lang geleden. Die waren zo zalig hé”

  (Jij hebt transparant patroonpapier? Lijkt mij eigenlijk superhandig en een pak duurzamer)

  • An 26 augustus 2012 bij 13:59 #

   Tegen dat ik kleinkinderen heb, maak ik die met plezier terug 🙂 Mijn patroonpapier is eigenlijk verpakkingsmateriaal van Overtoom. Een hele grote rol (dikste soort) waar ik nog jaren mee ga toekomen. Ik vind dat idd. handiger dan papier. Het gaat veel minder snel stuk en het is gemakkelijker om op over te nemen.

 11. ellen 4 februari 2013 bij 17:27 #

  prachtig! Echt, prachtig!

 12. Wollige Wolkjes 13 februari 2015 bij 20:24 #

  Ik maakte er 4, heel duidelijke tuto, bedankt!

  http://wolligewolkjes.blogspot.be/2015/02/straal-mijn-troetelbeertjes-straal.html

 13. Wollige Wolkjes 14 februari 2015 bij 19:11 #

  Ik heb er 4 gemaakt met je handleiding, bedankt!

  http://wolligewolkjes.blogspot.be/2015/02/straal-mijn-troetelbeertjes-straal.html

 14. Siska 18 juli 2018 bij 14:48 #

  Waar kan ik het patroon vinden ?
  Groetjes Siska

  • An 18 juli 2018 bij 14:06 #

   Dag Siska, elk patroon van een hoodie kan als basis dienen. Ik gebruikte de Yörik van Farbenmix.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Thijs’ eerste tutorial: een kartonnen taart « Automaton - 2 september 2012

  […] Afgelopen week bedacht hij deze taart, geheel opgetrokken uit papier en karton. Omdat mama zich ook wel eens bezighoudt met tutorials, wilde ‘ie de instructies voor dit knutselwerkje ook met de wereld delen. Welaan, achttien […]

 2. Thijs’ eerste tutorial: een kartonnen taart - 11 mei 2014

  […] Afgelopen week bedacht hij deze taart, geheel opgetrokken uit papier en karton. Omdat mama zich ook wel eens bezighoudt met tutorials, wilde ‘ie de instructies voor dit knutselwerkje ook met de wereld delen. Welaan, achttien […]

 3. Siep | Miestaflet - 20 oktober 2014

  […] kleine zwarte poesjes. Het werd een babyjasje met de allerschattigste poezenoortjes (waarbij ik hier even ging spieken voor de oortjes in de […]

 4. Troetelbeertrui – Ohana - 1 februari 2017

  […] Gelukkig was ik niet de enige die ook zo’n trui wou maken, want na enige tijd maakte ze dan ook een tutorial zodat we zelf aan de slag konden gaan! https://paspelpoezen.com/2012/08/19/troetelberentrui-een-handleiding/ […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: